Armkrok med badstegen

När termometern ombord visar på 45 grader och Nederländerna bjuder på värmerekord är jag glad att jag gav mig själv en vilodag! Tog mig från Hattem hela vägen till Lemmer i ett svep. Sol och svaga vindar gjorde mig sugen på öppet ”hav” IJsselmeer. Autopiloten på, men inte riktigt som hemma. Det är så mycket båttrafik! Som ett lämmeltåg glider vi fram över det mjuka, lena vattnet. Så inbjudande, ända tills jag tittar bortom det blanka vågandet och ser all algblomning.

Fyra på eftermiddagen borde jag vara framme. Det är bara en sluss att passera in till Lemmer. Men det är så mycket båtar i kö att ḱajen inte räcker till. Några cirkulerar otåligt, trots att det är ett antal fraktfartyg före som ju alltid får gå in först. Ett gäng smiter i förväg och hoppas på att trycka in sig ihop med yrkestrafiken, men de får slokörade vända tillbaka igen.

Väl inne gör jag fast och väntar. Och väntar. Det händer ingenting! Tills jag förstår att vi redan är klara. Så minimal var den nivåskillnaden.

Sen ska förstås alla in och hitta kajplats också. Det buffas och trängs och en del vill väldigt gärna vara först. Jag hittar en hamn bredvid ett hotell där man får nyttja deras faciliteter. Första gången på länge jag själv får välja hur varmt vatten jag vill ha i duschen. Och inte behöver mata in mynt. Det finns pool! Himmelskt när kroppstemperaturen sakta återtar sitt normalläge. Här blir det vilodag i värsta hettan.

Använder min vilodag till inköp av säkerhetsdetaljer ombord. När det nu är kod orange (höjd beredskap på grund av värmen) måste väl ett parasoll och en luftmadrass räknas dit?!

Ger mig på mitt kanalåkande igen. Som ett pärlband radar båtarna upp sig. Överallt är det korsande trafik i olika storlek. Kan inte låta bli att le när jag passerar en sjö full med seglande (och sjungande) ungdomar.

I Borgum tar det stopp. Hade bara tänkt mellanlanda för bad och lunch, men jag vill inte sätta mig i båten igen. Njutningsfullt drar jag på mig badkläder, äntrar luftmadrassen och lägger mig armkrok med badstegen. Och njuter av att min kylbox kommit in i andra andningen. Kallt vatten är så mycket godare!

%d bloggare gillar detta: