Tappad slussoskuld

Bara så där, har jag avverkat åtta slussar! Känner mig barnsligt nöjd. Lämnar Lübeck och siktar mot Mölln. Bara dit är det fem slussar. Snälla som tur är, så jag hinner träna lite. Efter att ha gått på seminarier, tagit kanalcertifikat och fått tips av andra medresenärer känns det som att jag varit med om detta innan, trots att det är första gången jag slussar ensam.

Väl i Mölln hamnar jag i en lugn hamn vid en liten sjö. Får en guidad tur på tyska (nej jag pratar inte, men förstår en del) på en fin tysk skuta och träffar på ett så trevligt finskt par på väg åt motsatt håll. Tänk så enkelt det är att mötas! Jag som är van vid öppna vatten och ankarplats vid egen ö måste dock vänja mig vid att det sittter någon två meter ifrån när jag vill ha lugn kväll i min sittbrunn.

Tuffar i väg på morgonen. Mina förtöjningar ligger underst på pålarna så jag lossar försiktigt grannarnas och smyger ut från hamn utan att väcka dem. Har blivit varnad för att de kommande dagarna ska vara långtråkiga. Rakt fram, utan att kunna se något i land. Men jag njuter av ett rådjur som tar sin morgonslurk ur kanalen, rovfåglar som círklar högt där uppe, cyklister som vinkar så glatt…

Håller undan för något som flyter i slussen och läggger mig långt bak. Ett dött får! Längre fram betar hela flocken längs kanalbanken. Idyll möter död.

Sista slussen för dagen blir en hiss! Efter Lauenburg får vi nöjesbåtar vänta en timme när de stora fraktbåtarna passerar in. Förtöjd mot kanten tar jag mig en middagslur. Sen blir det bråttom när vi väntande får plats ihop med ett containerfartyg. Vi förtöjer mot kanterna och sen lyfter hela konstruktionen som en jättelik hiss.

Lüneburg blir nattens förtöjningsplats. En kal kajkant mitt i ett larmande industriområde är äventyrets sämsta övernattning hittills.

2 kommentarer på “Tappad slussoskuld

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: